Nieuws


Terug naar overzicht

31-05-2024

Einde Project BijenHof

Middels deze nieuwsbrief een korte update over project BijenHof.
Gezien de huidige marktomstandigheden is het voor ons onmogelijk om project BijenHof te realiseren. We hebben daarom besloten om definitief te stoppen met dit plan en de vergunningsaanvraag in te trekken.

Onderstaand de raadsinformatiebrief van de gemeente.
BijenHof
De initiatiefnemer van de BijenHof heeft in goede afstemming met de gemeente helaas geconcludeerd dat het niet haalbaar is de BijenHof te realiseren. Toegenomen bouwkosten, rentekosten, wetgeving omtrent huurwoningen, maar ook de afschrijving in relatie tot de tijdelijkheid van de te realiseren miniwoningen, zijn hiervan de belangrijkste oorzaken.
Haalbaarheid
Samen met de initiatiefnemer van de BijenHof heeft de gemeente zich afgelopen periode ingespannen om te komen tot de realisatie van 25 huurwoningen: 23 mini-woningen en 2 appartementen aan de Bijenlaan. Hiervoor heeft het college in 2022 besloten zijn positieve grondhouding ten opzichte van de voorgenomen plannen voor de BijenHof op te nemen in een Akkoord op hoofdlijnen. In 2023 heeft u als gemeenteraad voor de realisatie van de BijenHof tevens een (ontwerp-)verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Veranderende (markt)omstandigheden waren voor de initiatiefnemer aanleiding - al dan niet samen met de gemeente - in gesprek te gaan met (vertegenwoordigers van) de provincie, het ministerie van BZK (Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting), ASML Woonfonds en een van de woningbouwcoöperaties. Landelijke stimuleringsregelingen, ondersteuning en financiële- en fysieke herplaatsingsgaranties om risico’s te verkleinen zijn (op dit moment) niet beschikbaar en/of voldoende om de businesscase van de BijenHof rond te rekenen.
Omdat deze locatie een potentiële bouwlocatie betreft verkennen we als gemeente de mogelijkheden voor woningbouw op de locatie Bijenlaan.



Terug naar overzicht